Kehribar Taşı


Kehribar Nedir?

Bir taş olarak anılan kehribar, ağaçların korunma mekanizmaları arasında yer alan reçinelerin fosilleşmiş halidir. Kehribarın içerisinde fosilleşmiş canlılara da rastlanmaktadır. Şifalı taş olarak kabul edilen kehribarın bileşiminde oksijen, hidrojen, karbon ve süksinik asit bulunmaktadır. İlk bakışta göze çarpan özelliği ise aşırı derecede saydam olmasıdır. Diğer taraftan çok yumuşak ve hafif bir taştır. Oluşum itibariyle kırmızıya çalan sarı ve donuk sarı olmak üzere iki rengi bulunmaktadır. Takı, aksesuar ve tesbih taşı olarak geniş bir kullanım alanı vardır.

Kehribarın Faydaları Nelerdir?

  Kehribar taşı insan sağlığına olan etkileri sebebiyle şifalı taş olarak sayılmaktadır. İnsan vücuduna pek çok olumlu etkisi bulunmaktadır. Bu taştan yapılan gerdanlık tiroit bezi hastalıkları ve boğaz enfeksiyonlarını engeller. Astım ve bronşite de iyi geldiği bilinmektedir. Çeşitli alerji ve romatizma kaynaklı ağrılara iyi geldiği bilinmektedir. Bağırsakların düzenli ve sağlıklı çalışmasını sağlar. Melankolik adı verilen ruh halini önlediği de bilinmektedir.

Kehribar Tespihler

  Tespih ibadetin bir parçası olduğu kadar, alışkanlık haline gelen bir aksesuardır aynı zamanda. Kullanılan taşından ustasına, renginden şekline kadar pek çok farklılık gösterir. Kehribar, tespih yapımında da karşımıza en değerli ve en çok tercih edilen taş olarak çıkmaktadır. Bu değerli taşın işlenip tane tane tespih haline getirilmesi, Osmanlıdan bu yana çalışmakta olan tespih atölyelerinde gerçekleştirilir. Büyük parçalar halinde atölyeye gelen kehribar, işlenmesi için hızarda kesilerek ufak parçalara ayrılır. Parçalanan taşlar ustalar tarafından ince ince işlenir. Bu işi yapan ustaların sayısı gün geçtikçe azalmaktadır. Çeşitli kehribar tesbih çeşitleri bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; mor yani ateş kehribar, toz damla kehribar benzetmesi, yeni ateş kehribar, arpa kesim sarı Osmanlı sallaması ve sarı hareli kesme kehribar olarak sayılabilir.

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar